Kan een uitvaart ook betaald worden door de gemeente?

Wat een heerlijke zomer hebben we toch dacht ik toen ik met mijn hond Kay aan het wandelen was.
Fijne temperatuur en een zacht briesje. Ik vroeg aan Kay: “Terrasje doen?” Die hond vindt alles goed dus met een flink kwispelende staart gingen we op naar een terras in Vlaardingen aan het water. “Als er nog plek is.”, bedacht ik me, vanwege de corona regels. Gelukkig was er nog een plekje vrij en snel werd mijn bestelling opgenomen door één van de vriendelijke serveersters.

Onduidelijkheden over de kosten van een uitvaart

In een ijltempo stond mijn ijsthee en broodje waldkorn met tonijn op de tafel.
Vlak naast ons zat een groepje in een zware discussie. Het ging over de dood en uitvaarten.
De tweestrijd gaat van start in mij. Nee, niet luisteren. Ja wel, misschien kan je nog wat betekenen. Uiteraard wint de ja. Ik volg het gesprek en vang het nodige op waarvan ik best verdrietig word. Er bestaan nog zoveel onduidelijkheden over de uitvaart. Onduidelijkheden die ik graag de wereld uit wil helpen. Dus ik richt mij naar het groepje mensen naast mij. Of ik even mocht storen was mijn vraag. “Natuurlijk!”, antwoordde een man uit het gezelschap.

Uitvaart tijdens coronatijd

Ik stelde mezelf voor en vertelde eerlijk dat ik hun gesprek opgevangen had en ik graag de onduidelijkheden wilde weghalen. “Nou dat zou fijn zijn.”, zei het gezelschap. Ze kwamen net terug van een uitvaart in de corona omstandigheden. “Een uitvaart is al vreselijk maar op deze manier al helemaal.”, hoorde ik iemand zeggen. “Je mag niet knuffelen. Je mag eigenlijk niets.”
Helaas dit is de keiharde waarheid. Gelukkig kon de rest van de vrienden en kennissen meekijken via de livestream. Dat was wel fijn geregeld. De jongste van het gezelschap wist te vertellen dat hij het wel fijn vond, een livestream, aangezien hij nog nooit een uitvaart had meegemaakt en nu dus voor het eerst veilig kon kijken. “Maar daar ging jullie gesprek niet over.”, zei ik het gezelschap. “Nee, inderdaad, het ging over waarom je jezelf zou verzekeren, een uitvaart is al zo duur.”

Geen eigen inbreng in de uitvaart

Ik snapte de redenering maar er mee eens zijn dat ben ik niet. “De gemeente betaalt dan toch?”, werd er gevraagd. Nou nee, zo zit het niet helemaal. Graag had ik willen antwoorden dat als er geen familie is, en geen verzekering, en geen eigen geld, dat dan de gemeente zou betalen. Maar zou gemakkelijk is dat niet. Als de gemeente betaalt heb je geen inbreng en de beslist de gemeente. Ook worden de spulletjes van de overledene in beslag genomen.
Is er wel familie maar geen geld dan kun je een lening krijgen van de gemeente. Uiteraard moet deze terugbetaald worden. Het is dus niet zo makkelijk als er gedacht wordt.
Dit hadden ze niet verwacht. “Vroeger gingen de armen toch ook?”, zei mevrouw. Ja, dat klopt maar dat was vroeger…
We kletsen nog even na en ik bedankte het gezelschap voor hun aandacht.

Heeft u vragen?

Bij vragen omtrent de kosten van een uitvaart, maar uiteraard ook voor andere vragen hieromtrent, kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen via 085-1307632 en per e-mail. Ik leg het u graag uit!

Geef een reactie